Weidevogelbescherming in je uppie: hoe pak je dat aan?
Contacten met anderen moeten vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk worden beperkt. Maar elke weidevogelbeschermer wil natuurlijk dat er zo min mogelijk weidevogellegsels verloren gaan. Een oplossing kan zijn om het dit seizoen alleen aan te pakken. Voor veel mensen zal dat lastig en onwennig zijn, en het is misschien ook minder gezellig, maar het biedt zeker voordelen!
We geven een paar richtlijnen.
-Verdeel zo nodig het zoekgebied van je zoekgroep in een aantal percelen per vrijwilliger. Dit om te voorkomen dat sommige percelen vaker bezocht worden dan nodig en wenselijk is.
-Ga zoveel mogelijk met de auto op pad. Dat voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar een auto kan heel goed dienen als schuilhut. Zo lang je in de auto zit verstoor je niks. De vogels blijven gewoon hun eigen gang gaan, en juist uit het gedrag wat ze vertonen als ze niet gestoord worden kun je heel veel leren. Hoe langer je blijft kijken, hoe mooier en interessanter het vaak wordt. De kunst is om voldoende geduld te hebben. In eerste instantie denk je misschien dat er helemaal niks bijzonders gebeurt, maar dat duurt meestal niet lang. Blijf kijken en er gaat een wereld voor je open!
-Pak eventueel de ‘veldgids weidevogelbescherming’ erbij (foto hieronder) en kijk of je het gedrag wat daarin per soort is weergegeven kunt ontdekken in het veld. We beperken ons nu -aan het begin van het seizoen- even tot de kievit, die als eerste begint en vaak de meeste bewerkingen te verduren krijgt.
-In deze tijd wordt er al volop gebroed, en dus staan de kievitmannen te waken over hun vrouw op het nest. Deze mannetjes vallen vaak het eerste op. Het broedende vrouwtje zit dan niet ver weg. Maar ook weer niet vlak er naast, want dan zou ze meteen door haar man verraden zijn.
-Wanneer je een wakend kievitmannetje denkt te zien kan (nog steeds vanuit de auto!) het zoeken naar een vrouwtje op het nest beginnen. Kijk op een maïsstoppelveld in eerste instantie recht op de maïsrijen. Maar bekijk elk stukje perceel ook even vanuit een schuine hoek. Vaak is van zo’n weggedoken wijfje alleen het kopje zichtbaar en dat kan net achter een verhoginkje in het veld zitten.
-Heb je een wijfje op het nest in het vizier, ga er dan nog niet op af, maar plaats een stok in de berm, recht voor de nestlocatie. Probeer dat vanuit de auto te doen, maar zorg er als je toch uitstapt in elk geval voor dat je niet opvalt. Of liever nog: plaats de stokken pas als je het hele perceel gezien hebt. Er kunnen nog meer vogels zitten te broeden en als die opvliegen is niet meer te zien waar de nestplaats is.
-Herhaal deze actie voor elk stukje perceel, net zo lang tot je ten minste evenveel broedende vrouwtjes gevonden hebt als er wakende mannetjes staan.
- Ga nu eerst de overige percelen op dezelfde manier na, vóór je de akkers op gaat. Pas als je alle percelen die je voor vandaag wilde bekijken hebt gehad loop je bij elke stok in een rechte lijn naar achteren om zo de legsels te vinden, er de markeerstokken bij te zetten en het nest in te voeren in de Boerenlandvogelmonitor. Mocht je heel enthousiast worden over deze methode en ook andere percelen gaan bekijken, bedenk dan dat weidevogelbescherming alleen nut heeft met voorafgaande toestemming van de boer.
-Vergeet ook niet aan de boer door te geven dat er legsels op zijn percelen liggen. Je kunt vanuit de Boerenlandvogelmonitor een kaartje downloaden en naar de boer sturen, zodat hij precies weet waar op het perceel de legsels liggen.
Deze werkwijze is, als je er een beetje bedreven in wordt, bewezen effectiever dan het in groepsverband lopend afzoeken van akkers. Een bijkomend voordeel is dat je de vogels in je zoekgebied veel beter leert kennen en dat maakt het beschermingswerk nóg leuker, nu en in de toekomst! In een tijd waarin we beter alleen op pad kunnen gaan is het op deze manier toch mogelijk de weidevogels te beschermen.
En oh ja: vergeet niet een thermoskannetje koffie en iets lekkers voor jezelf mee te nemen. Dat maakt het allemaal nog aantrekkelijker! |