Brabants Landschap

Uilenwerk - nr. 123 - April 2021 (30/04/2021)

       April_2021


Het broedseizoen is begonnen!

Volgende week 14 april starten we met de provinciale jaaravond uilenbescherming het uilenseizoen. Iedereen kan deze avond dit jaar vanuit thuis volgen. Met de jaaravond starten we eigenlijk alleen het seizoen van de kastcontroles, want uilenbescherming is voor vrijwilligers en gastgevers een jaarrond 'klusje'.

Het advies is altijd om te wachten met kastcontroles tot ongeveer de derde week van mei bij de steenuilen en tot de eerste week juni bij de kerkuilen. Zo beperken we samen de verstoring in de eifase. Het komt helaas vaak voor dat uilen de eieren verlaten tijdens het openen van de kast en niet meer terugkeren. Liever een broedsel gemist, dan een broedsel verstoord is ons motto.

De uilen zijn al volop begonnen met de eileg. We kunnen dat prachtig volgen via camara's, dankzij het werk van een aantal zeer technische vrijwilligers. Daarvover meer in deze nieuwsbrief. 

We merken ook een groeiend aantal uilenbeschermers en een grotere behoefte aan nestkasten. Niet alleen voor nieuwe locaties, maar ook omdat de nestkasten van de eerste generatie aan vervanging toe zijn. Om die reden is vanuit het Netwerk Uilenbescherming besloten om samen met Brabants Landschap een crowdfunding op te starten. Lees verderop hoe u de uilen én hun beschermers kunt helpen.

 

Het broedseizoen is begonnen!
 
Jaaravond Uilenbescherming live te volgen via internet
 
Crowdfunding uilenbescherming van start!
 
Van leegstand naar woningnood
 
Panorama Brabant 2050: Denk mee!
 
Vanaf half mei 1ste kerk- en steenuilkuikens verwacht
 
Groene Helden
 
Zwaluwen en steenuilen samen op een erf
 




Jaaravond Uilenbescherming live te volgen via internet

Op 14 april start om 20:00 uur de jaarvond uilenbescherming. Dat doen we voor het eerst digitaal. Dit is natuurlijk minder gezellig dan in de Speeldoos in Vught, maar het voordeel is wel dat iedereen de avond live kan volgen vanuit thuis. Één druk op de knop, zonder aanmelden. Dus geen accounts of programma’s, maar via deze link:

https://www.streamprovider.tv/brabantslandschap

Het programma bestaat uit een openingswoord van ons aftredend directeur Jan Baan, gevolgd door een presentatie van de resultaten in 2020. Deze zijn tevens gebundeld in het jaarverslag, wat na de jaaravond zal worden verspreid via de uilenwerkgroepen. Daarna volgt een leerzame kennisquiz over 'Uilen en hun biotoop'. Test ook jouw kennis en zorg er voor dat je klaarzit met een extra apparaat, bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Nadere instructies krijg je op de avond zelf! Na een korte break gaan Marco en Jochem een aantal ingekomen vragen beantwoorden. Deze gaan onder andere over de bescherming van andere soorten uilen, over veilig werken, over onbevruchte eieren en de timing en uitvoering van kastcontroles. We sluiten de avond af met een bijzonder onderdeel: een nieuwe waardering van uilenbeschermers.

We hopen dat u woensdagavond 14 april met ons meekijkt!

Crowdfunding uilenbescherming van start!

Een nieuwe en tevens de eerste crowdfunding voor de uilenbescherming is van start gegaan. Adopteer daarom nu een nestkast voor de steenuil of kerkuil en help mee om deze icoonsoorten voor het Brabants buitengebied te behouden en te beschermen. Het initiatief maakt onderdeel uit van het landelijke programma Crowdfunding VoorNatuur.
 
 
De laatste jaren is er een stijgende behoefte aan uitbreiding van kasten en vervanging van oude versleten kasten. Om de populatie te behouden is het belangrijk dat oude versleten kasten op tijd worden vervangen en er op geschikte erven nieuwe kasten bijgeplaatst worden. Deze kasten worden gemaakt van duurzaam onbehandeld hout en gaan ongeveer 10 a 15 jaar mee. Daarna zijn ze aan vervanging toe.
 
Om deze extra nestvoorzieningen te financieren vragen we uw bijdrage! We hebben leuke ‘beloningen’ bedacht voor uw bijdragen, zoals een uilenwandeling, een uilenles of een set mooie ansichtkaarten, dus wees er snel bij.
 
Behalen we vóór 13 mei de 5.000,- euro, dan wordt dit bedrag door de Provincie Noord-Brabant verdubbeld.
 
Mede namens de uilen danken we u!

Van leegstand naar woningnood

"Twee jaar geleden werd bij een van onze gastgevers een steenuilenkast in een boom geplaatst. De eerste twee jaren wist de steenuil de weg naar deze kast niet te vinden. De gastgever verhuisde naar een ander adres en de nieuwe bewoners besloten om de betreffende boom om te kappen. De steenuilenkast werd ergens op de grond neergezet. Onlangs keken de nieuwe bewoners toevallig even in de kast (die dus nog steeds op de grond stond). Wie schetst hun verbazing als ze in deze kast 2 volwassen uilen met 7 eieren aantroffen ! Zie bijgaande foto. De woningnood is ook onder de steenuilen kennelijk heel hoog. De kast is inmiddels tegen een naburige paardenstal opgehangen. En nu maar hopen dat het tot een succesvol broedgeval komt."

Bericht van Henk Cleutjens, VWG De Kulert, Deune

Panorama Brabant 2050: Denk mee!

Welk landschap, welke boer en welk eten past bij jou?

Het landschap, het boerenbedrijf en ons koop- en eetgedrag veranderen continue. Hoe zien ons landschap en onze boerenbedrijven in de toekomst eruit. Kiezen we voor een wereld- of streekgerecht. Panorama Brabant 2050 gaat over de toekomst van het Brabantse land. Wat zijn mogelijke toekomstbeelden? Op welke manier spelen boeren hier een rol in? Hoe grootschalig is de natuur? Maar ook welke invloed heeft het landschap op onze portemonnee, de werkgelegenheid en op hetgeen we eten?

Wil je als uilenbeschermer of gastgever met je kennis van het platteland en het boerenbedrijf ook een kijkje nemen in de toekomst van het Brabantse landschap? En onderzoeken welk toekomstperspectief het beste bij jou en de uilen past? Dan nodigen wij je van harte uit om de naar de website Panorama Brabant 2050 te gaan. Dit kan tot 30 april. Op 30 april zal in een gesprek met ondermeer onze directeur Jan Baan en Hendrik Hoeksema van de ZLTO stilgestaan bij het beeld dat u en heel veel andere Brabanders hebben bij de toekomst van ons Brabantse Landschap.

Denk mee en doe mee!

Tip: De website is het meest interactief op uw mobiele telefoon maar u kunt de website ook gewoon op uw pc bekijken. Dan moet u met de muis 360 graden nabootsen.

 

Vanaf half mei 1ste kerk- en steenuilkuikens verwacht

In dit jaar zijn voor het eerst maar liefst 5 kerkuilenkasten, 4 steenuilkasten en een bosuilenkast te volgen. Dit is te danken aan het werk van Jan Bogearts samen met een gropje andere vrijwilligers. Ook draait een camera in een bosuilenkast in De Mortel (Gemert-Bakel), waar uilenbeschermer Hans van Berlo updates geeft via z'n YouTube-kanaal. Samen met de beelden van de website nestkastnu.nl krijgen we nu een aardige indruk van het verloop van het broedseizoen. Hier even een update:

Kerkuilen in Borkel & Schaft: 4 eieren (nog aan te leggen waarschijnlijk)
Kerkuilen in Haaren: 5 eieren (ook via Twitter te volgen: @UilenW)
Kerkuilen in Oerle: 4 eieren
Steenuilen in Oisterwijk: 2 eieren
Steenuilen in Leenderstrijp: 2 eieren
Bosuilen in Hoogeloon: 4 kuikens
Bosuilen in De Mortel: 2 kuikens (en nog 2 niet uitgekomen eieren)

Hier een kleine compilatie met bijzondere beelden. 

Op de camera's is te zien dat er goede prooiaanvoer is door de mannetjes. Bij de bosuil en bij de kerkuil liggen er zelfs kleine tot grote vooraden aan muizen. Dit zijn toch voortekeken van een goed broedseizoen. Zeker de kerkuil kan dat na de sterfte in de voorbije winterse weken goed gebruiken.

Kerkuilen broeden minimaal 30 dagen, waarna het nog eens minimaal 50 dagen duurt voordat de eerste jongen de kast gaan verlaten. Bij de steenuilen duurt het broeden zo'n 26 dagen en de jongen verlaten na minimaal een maand na uitkomen van de eieren de nestkast om vliegoefeningen te doen. Aan de hand van de webcams kunnen we nu inschatten dat midden april de legsels compleet zijn. Vanaf midden mei kunnen we dan jongen in de nestkasten verwachten. Ergens half juni zullen dan de eerste steenuilen en kerkuilen de kasten verlaten.

 

Groene Helden

In Noord-Brabant zijn enorm veel vrijwilligers actief in en voor de natuur. Deze ‘Groene Helden’ dragen bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Via persoonlijke portretten zet de provincie een aantal van hen in het zonnetje. Zo inspireert en informeert de provincie anderen over Brabantse natuur. Wil je meer lezen over Groene helden kijk dan op deze site. Hiertussen vinden jullie ook een interview met één van onze uilenbeschermers Adri Staals

Zwaluwen en steenuilen samen op een erf

Lonneke van Soest van UWG Son en Breugel las het artikel 'Predatie van boerenzwaluwnesten' in het jaarverslag en stuurde ons een mailtje met het volgende:

"Ik las in het jaarverslag het stukje over de predatie van zwaluwen door steenuilen en dat jullie graag willen weten als er een erf is met zowel uilen als zwaluwen. Bij de familie Vervoorn in Gerwen zijn er geen problemen. De steenuilenkast hangt daar al jaren en, na een periode waarin  er geen uilen waren, zijn er nu weer uilen met jongen. De zwaluwen vliegen af en aan naar een paardenstal/schuur/loods vlakbij de kast van de uilen. De laatste keer dat ik er was lagen er ook muizen in de kast dus het voedselaanbod zal prima zijn wat misschien de kans op predatie laat afnemen? De enthousiaste gastgever en maakt mooie foto’s van ‘haar’ uilen."

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant