Wat is de titer-waarde?
Wie zich inzet voor de vleermuis, doet er verstandig aan zich te laten vaccineren tegen rabiës. Deze vaccinatie beschermt je bij een beet van een besmette vleermuis tegen hondsdolheid, zoals rabiës ook wel wordt genoemd.
De duur van de bescherming na een vaccinatie is per persoon verschillend. Als je één of twee jaar geleden bent gevaccineerd, kan de mate van bescherming worden bepaald met een bloedtest. Op basis van de titer-waarde is te zeggen of een hervaccinatie nodig is. Een hervaccinatie geeft een boost aan de antistoffen in het lichaam. Vaak resulteert dit in een langdurige bescherming. Helaas is dit niet met zekerheid is te zeggen, daarvoor blijft een titercontrole nodig.
Ondanks een (her)vaccinatie, zal bij een beet door een verdachte hond, vleermuis of ander (wild) zoogdier alsnog een aanvullende injectie gehaald moeten worden. Maar, dat is er ten eerste maar één en de injectie is veel minder heftig omdat een gevaccineerd persoon al veel antistoffen heeft aangemaakt.
Hoewel het risico klein is, is het toch van groot belang dat alle mensen die werken met vleermuizen of steenmarters gevaccineerd worden, ter bescherming tegen rabiës. Ga hiervoor naar je huisarts. Vrijwilligers die bij het meldingsnetwerk zijn aangesloten, krijgen een vaccinaties tegen rabiës of hondsdolheid vergoed. Via dit formulier kunnen de vaccinatiekosten en andere onkosten gedeclareerd worden. |