Brabants Landschap

Uilenwerk - nr. 109 - Maart 2015 (21/07/2015)

       


Privacy?

Dit jaar was het net als vorig jaar vroeg raak. Op 12 februari kwam een koppel kerkuilen hun nestkast inspecteren en op 22 februari deed een koppel steenuilen hetzelfde. De vrouwtjes kerkuil heeft inmiddels 4 eieren gelegd. Vele ogen kijken mee naar het pozen van de stelletjes die dit jaar hopelijk voor veel vermaak gaan zorgen. Het zal toch niet gebeuren dat ze de duizenden ‘voyeuristen’ teleur stellen? En dat is niet onaardig bedoeld richting de miljoen kijkers van oa Beleef de Lente, want wie wil er nou niet gluren in het privéleven van de vogeltjes om de verborgen wereld achter de plankjes te ontdekken? En we willen allemaal dat het goed gaat met ze. Liefde en geluk, dat zien we graag! Hopelijk zijn de servers berekend op 4 miljoen nieuwe webcam-kijkers nu het pozen in Boer zoekt Vrouw voorbij is.........  

 

Bij mensen met een Gmail-account kan het zijn dat sommige afbeeldingen gekanteld worden weergegeven. We zijn aan het uitzoeken waar dat aan ligt om het te verhelpen. Onderaan de nieuwsbrief is een link te vinden waarmee u de online versie kunt lezen, die altijd goed wordt weergegeven.  

 

Privacy?
 
Roepen geblazen!
 
Provinciale jaaravond op 22 april
 
Veilig de ladder op
 
Camera's in de kast
 
Unieke beelden vanaf een unieke plaats
 
Kom nachtbraken in Dongen
 
Steenuil op school
 




Roepen geblazen!

Momenteel laten veel steenuilen hun baltsroep oftewel hun territoriumroep horen.  De mannetjes stellen zo hun territoriumgrenzen vast, maar laten ook aan andere steenuilen goed weten dat ze er zijn. Een mooi verhaal van dit voorjaar, zijn twee niet gepaarde mannetjes die één van de gastgevers elke avond achter in de tuin bezig zijn. Op een tiental meters zitten ze lange tijd tegen elkaar te roepen. Het is te hopen voor de bewoners van het huis dat er snel een vrouwtje komt ;-). Maar, voor velen is het een nostalgisch, sfeervol geluid als voorbode van de lente. De territoriumroep heeft dus twee functies. Ten eerste het afbakenen van het territorium tegen andere mannetjes en ten tweede het lokken van een vrouwtje. Meestal zal dat hetzelfde vrouwtje zijn als een jaar eerder, omdat steenuilen net als kerkuilen partnertrouw zijn. De komende maand zal de band opnieuw verzegeld worden. De steenuil heeft nog meer roepen, waarmee u kunt achterhalen wat er zich op uw erf afspeelt.  Op deze website zijn alle verschillende roepen te beluisteren.

Kerkuilen roepen ook, maar dit geluid is op z’n zachtst uitgedrukt ‘minder melancholisch’. Sommige mensen spreken zelfs van een afgrijselijk gekrijs. Elk jaar wordt er naar Brabants Landschap gebeld door mensen die zich afvragen wat dat geluid in vredesnaam is. Deze meest bekende schreeuw, is de baltsroep, die hij ook gebruikt om zijn territorium af te baken. Daarnaast zijn er nog 17 verschillende soorten geluiden die de kerkuil maakt om te communiceren. De baltsroep en het blazen zijn het meest bekend en hier te beluisteren. 

Mocht u in uw omgeving roepende uilen horen, geef dit dan door aan de plaatselijke werkgroep. Die zijn te vinden op deze overzichtskaart. Mogelijk is uw melding een nieuwe locatie!

Provinciale jaaravond op 22 april

Traditiegetrouw vangt de start van het uilenseizoen 2015 aan met de provinciale jaaravond uilenbescherming in de Speeldoos in Vught. Om 20:00 zal Jan Baan, directeur Brabants Landschap de avond openen, waarna Jochem Sloothaak, provinciaal coördinator, de positieve resultaten van 2014 aan u zal presenteren. Daarna zal het duo Ton Popelier en Mark van Roosmalen uitleg en demonstratie geven over het aspect veilig werken. Hieraan is in 2014 veel tijd besteed en dat trekken we door in 2015. In de pauze is volop ruimte om elkaar te spreken met een drankje en een hapje. Na de pauze volgt een verrassend verhaal over eieren met een luchtje! Hoe komt het toch dat een deel van de eieren helemaal niet uitgebroed wordt? Theo Boudewijn van Stone legt het uit. Afsluitend uiteraard de uitreiking van de oorkonde voor de Uilenbeschermer van het jaar. Wie heeft zich op een goede manier onderscheiden van de rest en mag 'de Braakbal' in ontvangst nemen? 
Het belooft een gezellige avond te worden met een gevarieerd programma. Alle geïnteresseerden in uilenbescherming zijn daarom van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

 

 
 

 

Veilig de ladder op

Het afgelopen seizoen heeft Brabants Landschap laten onderzoeken hoe uilenbeschermers omgaan met veiligheid werken. Daarvoor zijn verschillende uilenwerkgroepen bezocht tijdesn hun werk. Welke situaties op erven komen er voor? Wat gaat goed? Wat niet? En hoe kunnen we dit verbeteren? Maatschappelijke ontwikkelingen rond verantwoordelijkheden, afgekeurde valbeveiligingssets en aangescherpte ARBO-regelgeving waren hier de aanleiding voor. Hoewel er zelden, tot nooit ongelukken gebeuren, kan een val van een ladder direct grote gevolgen hebben. Iets wat we gezamelijk zo veel mogelijk willen voorkomen. De resultaten van het onderzoek zullen 22 april gepresenteerd worden op de jaaravond.

Maar, al dit voorjaar geven wij invulling aan enkele aanbevelingen uit het onderzoek. Brabants Landschap verzorgt een cursus, waaraan een professionele kliminstructeur zijn medewerking verleent. Hij wijst op de gevaren die op de loer liggen en geeft tips om veilig(er) te werken. De cursus bestaat uit een informatie-avond én een praktijk-ochtend, waarop veel ruimte is voor onderlinge uitwisselen.

De informatie-avonden worden georganiseerd voor de “vaste” klimmer(s) van de groepen, plus één andere vrijwilliger. Er kunnen maximaal 40 personen deelnemen per avond. De praktijk-ochtenden zijn uitsluitend bestemd voor de “vaste” klimmer(s); hieraan kunnen maximaal 15 personen deelnemen per ochtend. Aan alle groepscoördinatoren is een uitnodiging verstuurd en er zijn gelukkig al flink wat aanmeldingen binnen!

 

Camera's in de kast

Om meer over het leven van dieren te weten worden o.a. camera’s geplaatst bij nesten en holen. Veel van deze webcams zijn voor iedereen - ter lering en vermaak - online te bekijken. En uit het grote aantal bezoekers blijkt ook de enorme populariteit van deze sites. Over het verloop van het broedseizoen geven deskundigen toelichting. Over het hele land verspreid staan ook bij uilen camera’s dag en nacht aan. Maar, het is wel erg gaaf dat op een erf in het Brabantse Dongen dit jaar maar liefst 5 webcams van Beleef de Lente hangen. De camera's staan gericht op kerkuil, steenuil, roodborst, koolmees en huismus. 

Hier een uitgebreid overzicht van 13 webcams bij vier uilensoorten:

 

Unieke beelden vanaf een unieke plaats

Bij één van de werkgroepleden van Uilenwerkgroep Ken en Geniet worden via Beleef de Lente de verrichtingen gevolgd van de steen- en de kerkuil. Uilenman en vogelliefhebber Peter heeft zijn grote erf in de loop der jaren omgetoverd tot een waar vogelparadijs, er hangen wel veertig nestkasten in allerlei  soorten en maten. Er groeien in zijn tuin o.a. zomereiken, coniferen, lijsterbessen, vogelkers, hazelnoot, Gelderse roos, hulst en zijn er diverse hagen van beuk, taxus en buxus. Ook liggen er vijverpartijen en verder zijn er takkenhopen, hooiruiters, waar muizen (voedsel voor de uilen) zich graag onder verbergen. Zijn paarden, schapen, geiten en kippen zorgen voor de natuurlijke begrazing en trekken de nodige insecten en ongedierte aan.

De uilen, die er al jaren broeden, maken goed gebruik van de inspanningen van Peter. Op het erf broedde vorig jaar in de kasten van Brabants Landschap, zowel de steen- als de kerkuil. De steenuil bracht 4 jongen groot en de kerkuil 6 jongen, totaal dus 14 uilen op het erf. We zijn reuze benieuwd wat dit jara zal brengen!

Vara's Vroege Vogels maakte onlangs een reportage bij Peter wat te horen is via deze link.

Door: Leo Reijnierse

Kom nachtbraken in Dongen

Steenuil op school

Op het Koning Willem I college in Den Bosch vond de concierge vorig jaar een uiltje op het terrein. Het werd belaagd door kraaien, dus heeft hij hem opgepakt en mee naar binnen genomen. Maar ja, wat doen we er nu mee? Naar wie anders kon hij gaan, dan naar z'n collega John Opdam (toevallig ook groepscoördinator Vogelwacht Uden)!

John zag direct dat het om een jonge steenuil ging en die had sterk het vermoeden dat het niet om een enkele jonge steenuil kon gaan, gezien het goede muizenjaar. Dus, dan is terugplaatsen bij de andere jongen de beste optie. "De ouders nemen het dan weer netjes van je over", zei hij tegen Teun de concierge.

John en Teun zijn samen in de buurt van de vindplaats gaan zoeken naar de nestplaats van de steenuilen, maar waren niet echt succesvol. Wel een braakballetje gevonden (uilenbal). Tijdens het zoeken naar de mogelijke nestplaats zagen ze een tweede jonge steenuil vanuit één van de kastanjebomen op het carré naar de dakrand van de gebouwen vliegen. Het vermoeden werd bevestigd: er zijn dus minimaal twee jongen! Het koppeltje had het collegeterrein uitgezocht als woonplaats. Teun heeft met behulp van een ladder de jonge steenuil bij zijn broertje/zusje geplaatst in één van de kastanjebomen. De ouders waren ook in de buurt en duidelijk hoorbaar. Later bleek dat het een vrij broedsel was onder de pannen op één van de gebouwen.

Het paartje zit nog steeds op op het terrein en ze laten zich regelmatig zien. Soms zitten ze gewoon op de bloembakken, of vuilnisbakken te zonnen, terwijl er studenten op het plein lopen. Hier moeten straks toch een paar uilenbeschermers afstuderen?

 

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant