Brabants Landschap

Weidevogelwerk - nr.41 - Mei 2022 (25/05/2022)

       Het%2520beschermingswerk%2520in%2520volle%2520gang

Het eerste ei, toch nog even

Het is alweer een tijdje terug, maar op 15 maart 2022 werd het eerste Brabantse kievietsei gevonden: een weekje later ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar werd het ei gevonden door Gerard van den Heuvel, vrijwilliger bij weidevogelgroep Boekel-Venhorst. Gerard is al jaren beschermer én boer. Nu hij zijn vee heeft verkocht, is hij nog akkerbouwer. Hij loopt graag zelf op zijn percelen en weet heel goed wat er speelt. Door goed te observeren wist hij uiteindelijk het nest te vinden. Fien Oost (Coördinatiepunt Landschapsbeheer) kwam natuurlijk kijken bij deze vondst. Daarmee werd het weidevogelseizoen afgetrapt.

Lees hier het volledige bericht: eerste brabantse kievitsei

 

Onderzoek naar kievitkuikens in Altena

Onderzoek heeft al veel informatie opgeleverd over onze weidevogels in Nederland, zo ook over de kievit. Recent is er een nieuw onderzoek gestart naar gebiedsgebruik van kieviten met jongen. In 6 gebieden in Nederland zijn kieviten voorzien van een zender. Deze zenders sturen om de 10 minuten een gedragsmeting en elke 30 minuten een locatie via het telefoonnetwerk naar een server. De vrouwtjes kieviten zijn een aantal dagen voor het uitkomen van hun nest gezenderd. De zenders, ook al wegen ze slechts vijf gram, zijn te zwaar om op de rug van een kuiken te bevestigen. Met een klein zonnepaneeltje laad het zendertje zichzelf weer op. Door het gedrag van moedervogel te bestuderen, zowel met telescoop als op het scherm dankzij de locatiegegevens, weten we ongeveer hoe het de pullen vergaat. Zo leren we heel veel over welk biotoop de kieviten kiezen om hun jongen in groot te brengen. Dankzij het harde werk van de lokale weidevogelbeschermers is het gelukt om zeven kieviten te zenderen.

In het studiegebied wordt ook het habitat in kaart gebracht. Hoeveel voedsel is er voor de kievit? Hoe is de structuur van de gebied? Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek is te bepalen hoe een kievitgezin het gebied gebruikt, en wat er belangrijk is voor de kuikenoverleving.

Jochem Sloothaak maakte er samen met onderzoeker Tim Visser van Wageningen University & Research recent een leuk filmpje over voor Natuurstreken. Te bekijken via:

https://www.youtube.com/watch?v=-EruMp7tOww

Weersomstandigheden voorjaar 2022

Het zal niemand ontgaan zijn dat we de afgelopen weken hebben gekampt met fikse droogte. We stevenen daarmee af naar het vierde droge jaar op rij, en dit keer was het vooral het vroege voorjaar (vanaf eind februari) dat de droogte inzette. Dat ging gepaard met een langdurige koude oostenwind. Het lijkt erop dat het dit jaar voor de weidevogels door deze omstandigheden een slecht jaar gaat worden. Zelfs op de plasdrassen in het land van Heusden en Altena en in de Beerse Overlaet, is het rustiger dan gewoonlijk. De ouderdieren zijn er wel, maar er wordt weinig gebroed en er lopen lang niet zo veel kuikens als vorig jaar: we wijten dit vooral aan de wisselende temperatuur die invloed heeft gehad op de insectenstand. In het Brabants Dagblad verscheen er een artikel over.

Nu heeft het de afgelopen week weer geregend, en flink ook. Is daarmee het droogteprobleem dan nu opgelost? Het antwoord is helaas nee. Dit vocht is op zich goed voor de ontwikkeling van insecten: hopelijk gaan onze weidevogels nog beginnen aan een tweede leg en komt deze regen nét op tijd. Maar de structurele droogte is niet opgelost met vier dagen plensbuien: de grond kan deze nattigheid nauwelijks opnemen en veel water spoelt meteen door naar de waterlopen en uiteindelijk naar zee. Ideaal zou zijn: gestage, rustige, dagenlange regen. We duimen daarvoor.

Stadsbewoners

De scholekster neemt helaas net als vele weidevogels in aantallen achteruit. Het broedsucces aan de kust en in het boerenland is niet voldoende om de populatie in stand te houden. Gelukkig is de scholekster erg slim en broed deze soort steeds vaker in stedelijk gebied. Ze zitten bijvoorbeeld graag op platte daken met grind, bijna als een kiezelstrand. Waarschijnlijk is het broedsucces in de stedelijke omgeving groter dan aan de kust en op het boerenland, maar zeker weten doen we dit nog niet. Meer onderzoek is daarom nodig. Heb je vrienden, kennissen of familie in de stad wonen die een scholekster op het dak hebben zitten, of weet je er zelf een te zitten? Geef het dan door via: https://www.scholeksterophetdak.nl/

Fotocredits: I. van den Heuvel

 

Op de valreep: natuur in eigen hand

Heeft jouw vrijwilligersgroep een plan voor het ontwikkelen of verbeteren van natuur, dat bijdraagt aan de biodiversiteit en binnen één jaar uitgevoerd kan worden? Dan is het mogelijk om via het Groen Ontwikkelfonds Brabant een bijdrage van Euro 5.000,- te winnen voor dit plan. Op de valreep, want de uiterste inleverdatum van het plan is 6 juni aanstaande. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de bijeenkomst Natuur in Eigen Hand op woensdag 29 juni bij bioboerderij 't Schop in Hilvarenbeek. Meer informatie en de voorwaarden voor deelname: Lees hier meer.

Coördinatorentraining

De rol van coördinator is heel belangrijk binnen een vrijwilligersgroep. Vaak is de coördinator niet alleen een vraagbaak en organisator, maar ook eerste aanspreekpunt voor diverse andere partijen, zoals gemeenten of groene organisaties. Er komt flink wat bij kijken om een groep goed draaiende te houden. Om coördinatoren of aspirant-coördinatoren te helpen bij moeilijke onderwerpen zoals werving, behoud en effectieve aansturing van vrijwilligers, heeft IVN Nederland in samenwerking met vele groene organisaties een Training werkgroepcoördinatoren opgesteld die kosteloos kan worden gevolgd door geïnteresseerde vrijwilligers. Je leert tijdens deze training meer over het vinden en binden van nieuwe vrijwilligers, jouw eigen sterktes en zwaktes als coördinator, en je krijgt zo ondersteuning bij het voortzetten of beginnen van jouw coördinatorschap.

Meer informatie? https://www.brabantslandschap.nl/zelf-aan-de-slag/cursusaanbod-2/training-werkgroep-coordinatoren/

 

Wulpeneieren komen uit

Afgelopen week kwamen uit midden en oost Brabant positieve berichten over uitgekomen wulpennesten. Het is prachtig als na he beschermingswerk (opzoeken, rustzone, stroomraster het gelukt is om de eieren te beschermen. Helemaal omdat uit onderzoek is gebleken dat het grootste probleem bij de wulp in de nestfase zit. De vogels is - zeker in verhouding met andere weidevogels - vrij goed in staat om z'n jongen te beschermen en vliegvlug te laten worden. Op deze video (gemaakt door Jaap Wijdenes uit Laarbeek) is te zien hoe de eieren uitkomen: https://youtu.be/vnBgp8gSZgE.

En voor wulpenbeschermers en andere weidevogelaars is dit een prachtige trainingsvideo om eens te bekijken de komende dagen: https://youtu.be/NnuSjCspiCQ

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant