Kannibalisme bij kerkuilen
In juli werd een tweede van het vijftal jonge ‘kantooruilen’ opgegeten door zijn broers en zussen. Dat is opvallend, want de kerkuilen in Haaren stonden op het punt van uitvliegen en hadden de kast zelfs al verlaten. Dat kerkuilen elkaar opeten wordt vaker vast gesteld, maar dan vooral op jongere leeftijd, waarbij de kleinste het slachtoffer wordt. Daarom hier wat uitleg over dit voorval.
Een gemiddeld broedsel bij de kerkuil bestaat uit 4 eieren en 3 uitgevlogen jongen. Afhankelijk van het muizenaanbod legt het vrouwtje veel (tot wel 8) of weinig eieren. Het broeden begint al vanaf het eerste ei. Heel anders dan bij weidevogels, die pas beginnen met broeden als het legsel compleet is. Dat kerkuilen direct beginnen met broeden heeft tot gevolg dat de kuikens telkens met 1-2 dagen tussenpozen uit het ei kruipen. Bij het broedsel van de ‘kantooruilen’ in Haaren zat er 8 dagen verschil tussen het uitkomen van het eerste en het vijfde ei. Hierdoor had het eerste jong een voorsprong op zijn broertjes en zusjes. Hij is ouder en sterker en kan als eerste voedsel opeisen bij z’n ouders. De kleinste krijg pas eten als de ouderen verzadigd zijn. Al een week na z’n geboorte bezweek de jongste en belandde in de maag van de anderen. Het jong werd dus niet gedood door z’n soortgenoten, waardoor het feitelijk geen échte vorm van kannibalisme is.
Maar, begin juli gebeurde er iets wat we niet meer verwacht hadden. Terwijl op de webcam al te zien was dat de uilen ’s nachts de nestkast verlieten en ’s ochtends soms op de balken in de kapschuur werden aangetroffen, liep het niet goed af met één van de pubers.
Op de camerabeelden was te zien hoe de verzwakte uil zat te dommelen in de nestkast en na een paar stuiptrekkingen omviel. Dat was rond 4:00 uur in de vroege ochtend. Kort daarna kwamen de overgebleven 3 anderen de kast weer in en wisten eerst niet goed raad met hun dode broertje. Na een uur begon één van de jongen te plukken aan de nek van het slachtoffer. In de uren daarna werden alle andere eetbare delen vakkundig opgegeten.
Door dit voorval komen we er nu achter dat zelfs bij kerkuilen die op het punt van uitvliegen staan nog sterfte kan optreden. In de kast werden geen mijten of luizen aangetroffen. Daarom vermoeden we dat uil ‘5.591.301’ omgekomen is door honger. Het zou ook verklaren waarom hij al binnen een uur werd opgegeten door z’n familieleden. Ook buiten de nestkast is het waarschijnlijk een strijd wie als eerste de prooien van de ouders weet te bemachtigen. Als er weinig muizen worden aangevoerd, verhongerd de zwakste. |