Brabants Landschap

Uilenwerk - nr. 124 - Augustus 2021 (06/08/2021)

       Augustus 2021


Broedseizoen nog niet voorbij

Tot onze verbazing zijn er op verschillende plekken nog late broedsels aangetroffen. De kerkuil in Oerle is zelfs begonnen aan een tweede broedsel, zie: www.nestkastnu.nl/kerkuil-oerle/.

Het is een seizoen met wisselende verhalen. Bij de kerkuil ging het helaas niet goed, er waren veel lege kasten. Naar alle waarschijnlijkheid vanwege de winterse weken aan het begin van dit jaar. Daarbij waren de broedsels kleiner en was er een enorme verspreiding in de start van de eileg. Zo waren er al kerkuilen uitgevlogen op momenten waarbij andere uilen nog zaten te broeden.

Bij de steenuilen ging het gelukkig beter dit jaar. Veel nieuwe kasten zijn bezet en er werden grote broedsels gezien. Zij hebben geprofiteerd van het natte voorjaar. Er waren meer insecten en bovendien zelfs een mooie meikeverpiek.

In deze nieuwsbrief een paar highlights van de afgelopen tijd. Mocht je nog mooie verhalen en foto's hebben van het uilenwerk dan ontvangen wij die graag (uilenbeschermingbrabant@gmail.com). 

Veel leesplezier en een fijne zomer gewenst!

 

Broedseizoen nog niet voorbij
 
Kannibalisme bij kerkuilen
 
Leer je Groen
 
Mee met het ringen van uilen en speldjes voor donateurs crowdfunding
 
Portaal & zonnedak
 
NatuurStreken en natuurlijke akkers
 
Webinar 'Maatregelen op 't erf' terugkijken
 
Poster 'Neem deze maatregelen op uw erf!'
 




Kannibalisme bij kerkuilen

In juli werd een tweede van het vijftal jonge ‘kantooruilen’ opgegeten door zijn broers en zussen. Dat is opvallend, want de kerkuilen in Haaren stonden op het punt van uitvliegen en hadden de kast zelfs al verlaten. Dat kerkuilen elkaar opeten wordt vaker vast gesteld, maar dan vooral op jongere leeftijd, waarbij de kleinste het slachtoffer wordt. Daarom hier wat uitleg over dit voorval.

Een gemiddeld broedsel bij de kerkuil bestaat uit 4 eieren en 3 uitgevlogen jongen. Afhankelijk van het muizenaanbod legt het vrouwtje veel (tot wel 8) of weinig eieren. Het broeden begint al vanaf het eerste ei. Heel anders dan bij weidevogels, die pas beginnen met broeden als het legsel compleet is. Dat kerkuilen direct beginnen met broeden heeft tot gevolg dat de kuikens telkens met 1-2 dagen tussenpozen uit het ei kruipen. Bij het broedsel van de ‘kantooruilen’ in Haaren zat er 8 dagen verschil tussen het uitkomen van het eerste en het vijfde ei. Hierdoor had het eerste jong een voorsprong op zijn broertjes en zusjes. Hij is ouder en sterker en kan als eerste voedsel opeisen bij z’n ouders. De kleinste krijg pas eten als de ouderen verzadigd zijn. Al een week na z’n geboorte bezweek de jongste en belandde in de maag van de anderen. Het jong werd dus niet gedood door z’n soortgenoten, waardoor het feitelijk geen échte vorm van kannibalisme is.  

Maar, begin juli gebeurde er iets wat we niet meer verwacht hadden. Terwijl op de webcam al te zien was dat de uilen ’s nachts de nestkast verlieten en ’s ochtends soms op de balken in de kapschuur werden aangetroffen, liep het niet goed af met één van de pubers. 

Op de camerabeelden was te zien hoe de verzwakte uil zat te dommelen in de nestkast en na een paar stuiptrekkingen omviel. Dat was rond 4:00 uur in de vroege ochtend. Kort daarna kwamen de overgebleven 3 anderen de kast weer in en wisten eerst niet goed raad met hun dode broertje. Na een uur begon één van de jongen te plukken aan de nek van het slachtoffer. In de uren daarna werden alle andere eetbare delen vakkundig opgegeten.

Door dit voorval komen we er nu achter dat zelfs bij kerkuilen die op het punt van uitvliegen staan nog sterfte kan optreden. In de kast werden geen mijten of luizen aangetroffen. Daarom vermoeden we dat uil ‘5.591.301’ omgekomen is door honger. Het zou ook verklaren waarom hij al binnen een uur werd opgegeten door z’n familieleden. Ook buiten de nestkast is het waarschijnlijk een strijd wie als eerste de prooien van de ouders weet te bemachtigen. Als er weinig muizen worden aangevoerd, verhongerd de zwakste.

 

Leer je Groen

Sinds kort heeft Brabants Landschap, samen met andere natuurorganisaties, een e-learning platform: 'Leer je Groen'. E-learning is online leren via de computer. Je kunt het overal doen, in je eigen tempo, ook thuis met een kopje thee. We hebben al verschillende modules ontwikkeld waarmee je een zelfstudie kunt doen over bijvoorbeeld knotbomen, biodiversiteit op het erf, bijvriendelijk beheer of weidevogels.
 
Er is nu groen licht voor het ontwikkelen van een module over uilenbescherming. De module zal ingaan op de soorten in Nederland, waarom bescherming nodig is en natuurlijk op wat vrijwilligers én erfeigenaren kunnen doen voor de uilen. Medewerkers van Brabants Landschap zullen de module samen met mensen van VBNE ontwikkelen. Een hele klus, maar we kijken uit naar het resultaat. 
 
Vrijwilligers bij werkgroepen die zijn aangesloten bij Brabants Landschap krijgen gratis toegang tot dit systeem. Lijkt het je leuk om nu al een paar modules te doen? Ga dan naar https://www.brabantslandschap.nl/actueel/nieuws/e-learning-leer-je-groen-is-nieuw/ voor meer info.

Mee met het ringen van uilen en speldjes voor donateurs crowdfunding

Het enthousiasme spatte er van af! Uilen van zo dichtbij mogen bewonderen blijft prachtig en zeer leerzaam. Dat deze mensen mee mochten met het ringen had te maken met de crowdfunding. In ruil voor een donatie kon je kiezen uit verschillende beloningen. Eén daarvan was het aanwezig zijn bij het ringen. De donateurs kwamen uit heel Brabant en zélfs ver daarbuiten. Ze waren te gast bij SWG Hilvarenbeek (Diessen), KWG Oisterwijk-Haaren (Moergestel), VWG Gemert (Venhorst) en Altenatuur (Giessen).

Fijn om te merken dat zoveel mensen enthousiast worden van deze mooie vogels. Begin juni hebben we ambassadeur-speldjes verstuurd naar circa 40 mensen die onze crowdfunding voor de uilenbescherming hebben gesteund. Hopelijk wordt ons logo met trots gedragen! De lezing, gastles en uilenwandeling staan nog op de agenda. Daarover volgt later meer nieuws.

In totaal zijn er 210 enthousiaste ‘ambassadeurs’ voor dit initiatief gevonden. Het streefbedrag is ruimschots behaald, waardoor we een nieuwe investering kunnen doen voor geschikte nestkasten. De productie is inmiddels in volle gang. Daarmee werken we met elkaar aan het behoud van deze kenmerkende boerenlandvogels. 

 

Portaal & zonnedak

De Brabantse steenuilenkasten bevatten een voorportaal, waar steenuilen beschutting vinden, maar toch hun omgeving in de gaten kunnen houden. Dat doen ze graag, ook overdag. Gastgevers met een broedpaar op hun erf weten daar alles van. 

Boven het portaal zit een gat in het deksel. Dat gat heeft twee functies. Ten eerste voorkomt het kauwtjes en holenduiven om hun nest er te bouwen. Het zijn holtebroeders die er niet van houden als boven hun nest open is. Ten tweede is de opening ideaal voor jonge steenuilen die nog niet goed kunnen vliegen. Je ziet ze gebruik maken van het gat om via het portaal op het dak te komen. Daar oefenen ze met fixeren en doen ze hun eerste vleugeloefeningen. Als er gevaar is duiken ze snel via het gat weer de veilige broedplaats in. Daardat de kast altijd een beetje hellend wordt opgehangen loopt regen snel weg uit het portaal.  

NatuurStreken en natuurlijke akkers

Misschien heb je het wel eens gezien. Een kerkuil die geruisloos over een akkerrand vliegt op zoek naar een muis. Of juist een steenuil die vanaf een paaltje het veld af tuurt voor een lekker insect. Akkers en akkerranden kunnen een waar walhalla zijn voor uilen. Tenminste, als ze daar insecten en muizen kunnen vinden.

Juli is de maand waarop het graan geoogst wordt. En dat gebeurt ook op een deel van de akkers die Brabants Landschap in eigendom heeft. Vooral in onze natuurgebieden Gijzenrooi, Tongelaar, Haanwijk en de Mortelen. Maar, niet op alle akkers staat graan. Er zijn ook speciale natuurakkers waar helemaal niets geoogst wordt. Hoe het precies zit met deze natuurakkers gaan Jochem en Joost bekijken in deze 19de aflevering van NatuurStreken

Webinar 'Maatregelen op 't erf' terugkijken

Op 26 mei hebben we een webinar gehouden over ErvenPlus. We zijn ingegaan op 1) de werkwijze & resultaten van ErvenPlus, 2) de oorsprong van elementen op een boerenerf en welke maatregelen je nu kunt nemen, 3) de monitoring en er zijn verschillende vragen beantwoord. Veel van deze erven zijn voorzien van nestkasten voor een steen- of kerkuil. 

Mocht je nou vanwege de techniek of vanwege tijdsgebrek niet in de gelegheid zijn geweest om mee te luisteren, dan kun je nu de hele webinar hier terugkijken

Op 21 oktober 20:00uur organiseren we een tweede webinar. Deze zal gaan over het onderhoud van beplanting en de nestkasten. Via deze link kun je mee kijken. 

 

Poster 'Neem deze maatregelen op uw erf!'

De oplettende lezer herkent deze poster misschien al wel uit het nieuwste jaarverslag. Deze poster geeft inspiratie voor maatregelen die je kunt nemen om het erf aantrekkelijker te maken voor uilen. Bij deze maatregelen zijn niet alleen uilen gebaat, maar ook vele andere soorten zoogdieren, vogels en niet geheel onbelangrijk insecten.

Bij interesse in een papieren versie van de poster kun je deze opvragen bij jouw uilenwerkgroep. 

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant