Brabants Landschap

ErvenPlus - nr. 10 - mei 2021 (18/05/2021)

Mei_2021
Webinarserie voor erfeigenaren

Wekelijks druppelen er vragen binnen van erfeigenaren over de juiste plaatsing van hun nestkasten en over de beplanting. Ook vragen over het onderhoud van de nestkasten, fruitbomen, hagen en andere ErvenPlus-maatregelen worden vaak aan ons gesteld. 

Om erfeigenaren daarover meer informatie te verschaffen, organiseert Brabants Landschap een aantal webinars, speciaal voor deelnemers van ErvenPlus.

In deze webinars leert u meer over erfbeplanting en nestkastonderhoud. Ook soortherkenning komt aan bod. We bespreken de monitoring die van belang is om het succes van het project meetbaar te maken en hoe u ons hierbij kunt helpen. Daarnaast willen we op elke webinar een gastspreker uitnodigen om een specifiek onderwerp te belichten.

In de 1ste webinar zal Coördinator Soortenbescherming Jochem Sloothaak terugblikken op ErvenPlus en vooruitblikken op de toekomst van het project. Gastspreker Erik Korsten gaat vertellen over het geheimzinnige leven van vleermuizen, en over hoe nuttig deze beestjes zijn. Marco Renes, veldmedewerker van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer, gefet uitleg over de diersoorten en beplanting op het erf en de optimale inrichting. Ten slotte wordt uitgelegd hoe de monitoring van het project vorm krijgt en wat de rol van erfeigenaren hierbij kan zijn.

De eerste webinar vindt plaats op woensdagavond 26 mei, van 20u tot 21u30. Het programma waar wij gebruik van maken is Microsoft Teams. Als u de link hieronder volgt, komt u in de juiste vergadering. U hoeft géén account aan te maken voor het programma. U kunt gewoon via uw internet-browser op uw pc of laptop meekijken. Wilt u gebruik maken van uw tablet of telefoon, dan moet u hierop wel even het programma Teams installeren.

KLIK HIER VOOR DE LINK.

 

Quickscanners komen langs

Een team van opgeleide vrijwilligers is deze maand gestart met de eerste gecoördineerde monitoring van ErvenPlus. Eerder zijn door lokale vogelwerkgroepen al wel tellingen gedaan (waaronder in Boekel), maar niet eerder via deze standaardmethode: de 'quickscan'.

Met de ‘Quickscan Biodiversiteit' willen we in korte tijd een beeld krijgen van de aanwezigheid van soorten op het erf. Ons doel van deze monitoring is:

  • Vrijwilligers en erfeigenaren betrekken bij monitoring
  • Standaardmethode testen en ontwikkelen voor erfmonitoring
  • Invoerportaal voor gegevens verbeteren
  • Een algemeen beeld schetsen van de biodiversiteit op de erven
  • Aantonen of maatregelen gebruikt worden door doelsoorten
  • Verandering laten zien in aanwezigheid en aantal erfbewonende soorten

In vijf gemeenten (verspreid over Brabant) worden in mei telkens een tien erven bezocht die in de periode 2016-2018 hebben meegedaan aan ErvenPlus. De vrijwilligers (‘quickscanners’) komen op afspraak kijken op het erf. In een uur tot maximaal een uur wordt er gekeken naar de aanwezige soorten. Ze bepalen de soort, het gedrag en de locatie. De waarnemingen worden ingevoerd in een speciaal invoerportaal, de Boerenlandvogelmonitor. Dit is een beveiligde omgeving, waar alleen de quickscanners op kunnen inloggen. Zo worden alle vogelsoorten en zoogdiersoorten (zoals egels en vleermuizen) geregistreerd. De beplanting en aanwezige nestvoorzieningen en overige maatregelen worden niet gecontroleerd.

Wij krijgen dankzij deze steekproef een eerste basis, waarmee me de monitoring verder kunnen uitbreiden. We zijn erg benieuwd wat de ervaringen van de quickscanners zijn over het gebruik van de maatregelen en wat überhaupt de soortenrijkdom is op erven.

Neemt een quickscanner met u contact op voor een bezoek, dan rekenen we op uw gastvrijheid.

 

U kunt ook zelf een biodiversiteitsscan doen!

Ondanks dat onze Quickscanners dit jaar langs komen op enkele erven, hopen we nog steeds dat u bereid bent om ook zelf even een biodiversiteitsscan te doen en uw bevindingen aan ons door te geven! Vorig jaar hebben ruim 200 erfeigenaren gehoor gegeven aan onze oproep, dus we hopen wederom op uw hulp. 

Bent u erfeigenaar en heeft u deel genomen aan ErvenPlus vóór 2020, dan hopen we dat u even de tijd wilt nemen (ongeveer 5 minuten) om een paar vragen zo goed mogelijk in te vullen. Dat kan door op deze link te klikken óf op de afbeelding hieronder:

 

Biodiversiteitsscan ErvenPlus

 

 

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

ErvenPlus wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Streekfonds Het Groene Woud, de Nationale Postcodeloterij, het Coõrdinatiepunt Landschapsbeheer, Orbis en de diverse gemeentes.

Provincie Noord Brabant        Streekfonds Het Groene Woud        Nationale Postcodeloterij        Coördinatiepunt Landschapsbeheer        Orbis