Grutto's naar school om hun trekroutes te leren
We hebben altijd gedacht dat de trekroute van West-Europese grutto’s, van hun overwinterings- naar hun broedgebied en terug, opgeslagen zit in de genen van de vogels. Nu blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat ze de trekroute leren van soortgenoten. ‘Ze gaan als het ware naar school’ aldus de onderzoekers Jelle Loonstra en Mo Verhoeven van de rijksuniversiteit Groningen, die 18 december jl gezamenlijk(!) promoveerden op dit onderwerp.
Om er achter te komen hoe jonge grutto's bepalen waar ze langs moeten vliegen op weg naar Zuid-Europa of Afrika, lieten ze een aantal Friese vogels in gevangenschap uit het ei komen en opgroeien. Daarna werd het ene deel aan het begin van het trekseizoen uitgezet in het gebied waar de eieren waren gelegd, een ander deel ging naar Polen. Ook daar broeden grutto's.
De 'Poolse' vogels namen dezelfde route als de volwassen vogels daar, terwijl de vogels die in Nederland bleven dezelfde route namen als de grutto's daar. 'Ze leren waarschijnlijk van hun soortgenoten maar misschien ook wel van de rest van de omgeving', verduidelijkt onderzoeker Jelle Loonstra. Om te bepalen welke route de jonge grutto’s volgen kregen zij een minuscuul zendertje op hun donsveren geplakt en werden met een antenne gevolgd.
Het onderzoek draagt ook bij aan het beschermen van weidevogels, zeggen de onderzoekers. Want beschermen begint met kennen en ook met fascinatie. Wanner je weet hoe de trek van grutto’s werkt draagt dat zeker bij aan de fascinatie voor deze soort! [Bron: Reiksuniversiteit Groningen]
Noot redactie: uit eerder onderzoek is gebleken dat eerstejaars grutto's in een aparte groep, los van de volwassen dieren, naar de overwintereingsgebieden trekken. |
Boerenbezoek, altijd nuttig!
De weidevogelbeschermers van de groep Bernheze proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de deelnemende boeren, zoals die boeren ook zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de weidevogels en hun legsels. Contacten werden vaak zo kort mogelijk gehouden om vooral niet teveel van de boer zijn tijd in beslag te nemen. Eigenlijk waren ze te bescheiden.
Vlak voor het afgelopen broedseizoen trok coördinator Gerard van Hintum toch de stoute schoenen aan. Hij wilde die winter alle boeren die bij zijn groep zijn aangesloten langs gaan om elkaar wat beter te leren kennen en eens van gedachten te wisselen over de weidevogels en het beschermingswerk in hun zoekgebied. De gesprekken verliepen erg prettig, de boeren waren zeer geïnteresseerd en wilden graag de resultaten horen. Er kwam zelfs het verzoek om een ‘boeren-appgroep’ waarmee boeren op de hoogte gehouden willen worden over het wel en wee van de weidevogels in het gebied. ‘Als er bij een van mijn buren een nestje is uitgekomen vind ik dat ook erg leuk om te horen’, aldus een van hen. Op de startavond van de groep waren vier boeren aanwezig, een mooi aantal voor zo’n relatief kleine groep. Al met al dus een heel geslaagd initiatief. En een aanrader voor elke groep die dit nog niet op het winterprogramma heeft staan. Als Corona het toelaat tenminste…
|