Erfscans in Drimmelen
De afgelopen tientallen jaren zijn een veel boerenerven door diverse oorzaken steeds 'netter' geworden. Dat heeft er helaas voor gezorgd dat van oorsprong ‘erfbewonende’ soorten zoals zwaluw, mus, uil en vleermuis voor een groot deel verdwenen zijn.
ErvenPlus is een door Brabants Landschap in het leven geroepen project dat ervoor moet gaan zorgen dat op deze (boeren-)erven het leefgebied voor deze soorten weer een stuk aantrekkelijker wordt gemaakt. Denk hierbij aan het aanbieden van veilige broedplaatsen, schuilgelegenheid, het planten van fruitbomen en natuurlijk het aanbieden van voldoende voedsel.
Het project is mede mogelijk gemaakt door financiering van de Provincie Noord-Brabant en diverse gemeenten en loopt van 2019 t/m 2021.
Brabants Landschap voert het project uit in samenwerking met Orbis, Brabantse gemeenten en lokale natuurverenigingen; vandaar onze betrokkenheid als Madese NatuurVrienden (MNV).
In oktober 2019 werd de inschrijving voor deelnemers geopend, en binnen no time zat deze vol; plus een aantal reserves. Animo genoeg dus. Het budget liet het toe dat in het buitengebied van de gemeente Drimmelen 10 erfscans konden plaatsvinden.
Antoon de Bont en ondergetekende wezen toevallig allebei nèt naar een overvliegende kraai toen er vrijwilligers werden gevraagd om als 'erfscanners' dit project te doen. "Hebben wij weer...."
Een erfscan, hoe gaat dat in z’n werk?
Van tevoren wordt er natuurlijk een afspraak gemaakt met de betreffende deelnemer. Er wordt ook een plattegrondje uitgeprint van het perceel en een kleine voorstudie gedaan (zie bovenste foto). Tevens wordt er een standaard vragenlijst meegenomen.
Ter plekke worden we vaak gelijk rondgeleid op het perceel om tijdens de kennismaking meteen een indruk te krijgen van hoe de vlag er voor staat. Dit varieert van: "er is nog praktisch helemaal niets" tot: "amaai, we zouden willen dat iedereen zo’n tuin had". Wat opvalt is dat alle deelnemers èrg enthousiast zijn en duidelijk een hart voor de natuur hebben. Vaak krijgen we verhalen te horen hoe het er vroeger was en wat de verschillen zijn met nu. Hele levenslopen zijn voorbij gekomen. Van boer tot vrachtwagenchauffeur…
Na de rondleiding is er dan vaak (lees: altijd) koffie en wordt door Antoon de checklist tevoorschijn gehaald. Punt voor punt wordt deze doorgenomen. Met natuurlijk ook vragen van onze kant: wat voor vogelsoorten of andere dieren zaten hier vroeger wèl en nu niet meer, of in ieder geval een stuk minder. Plattegrond er bij om daar aantekeningen op te maken en aan te geven waar de eventuele beplanting en/of nestkasten geplaatst kunnen worden.
De ingevulde formulieren worden opgestuurd naar Orbis, die daar een uitgewerkte plattegrond van maken.
De maatregelen die we mogen voorstellen zijn in de vorm van allerlei nesthulpen (lees: nestkasten) en aanvullende beplanting. Dit najaar worden de spullen per erf uitgeleverd. Met betrekking tot de nestkasten is onze rol dan nog niet uitgespeeld. De MNV heeft zich verbonden aan het project en zal de erven de komende jaren blijven monitoren op het voorkomen van vogels en vleermuizen.
Door: Chiel Camping (Madese Natuurvrienden) |